Studieplanering

Alla som studerar, vare sig det är universitet, högskola eller gymnasium, vet att det så småningom kommer bli mycket plugg förr eller senare. Man känner sig stressad och vet kanske inte vart man ska börja? Eller så vet man inte riktigt hur man ska prioritera, om man ska börja med det enkla eller det svåra? Studieteknik är något som man i alla fall i grundskolan fått höra en del om, och hur man ska strukturera upp sina studier. Om man använder en viss studieteknik för att strukturera upp studierna, så kan man även ta med sig detta vidare till arbetslivet där det också kan bli mycket på samma gång att ha i huvudet.

En studieteknik som förespråkats kanske mest är den när man gör ett schema, vilket kan göras både på dator men också för hand eller skriva ut detta schema från datorn och sätta upp där man klart och tydligt kan se det. På schemat kan du skriva när du har en deadline och vad det är, och inom vilket ämne. Därifrån är det bara att välja när du ska studera inför denna deadline. Färger är alltid bra eftersom att de ofta klargör saker, så det du kan göra är att färglägga deadline med en viss färg, och sedan färglägga när du ska studera med en annan färg för att hålla koll på när du ska studera och när den uppgiften ska in eller när provet ska göras. Det svåraste med att planera studier är faktiskt att följa planeringen. Här gäller det att du är disciplinerad och ser till att inget stör dina studier när du väl planerat in det. Händer det att du struntar i att studera den dag du skulle göra det, kan det förstöra eller skjuta upp plugget ännu mer. Så att följa din planering är lättare sagt än gjort oftast, men grunden är att du faktiskt har en planering, annars finns inget att följa.