Repetera och ställ frågor

Vissa saker är bäst att bara nöta in, och kan vara ett effektivt sätt att komma ihåg saker då man har nött in det i ryggmärgen. Matematik är nog en av de ämnen där det är en bra idé att göra så många tal som möjligt, för så småningom sitter det. Till en början är det svårt och man kan ha fel efter fel, och då är det viktigt att veta vad det är man gör fel och veta hur man ska göra istället. Annars jobbar man bara på utan att veta vad det är man gör fel.

Ett annat väldigt effektivt sätt att lära sig är att ställa frågor. Detta låter kanske enkelt och det är klart att man frågar när man inte förstår, eller hur? Men så är det nog inte för alla, eftersom det finns en massa faktorer som gör att man kanske inte vågar fråga i klassen. Det handlar om mod att fråga i klassen, men också om viljan att förstå. Och oftast om du inte vågar fråga eftersom det kanske är en dum fråga, så är det mest troligt att fler sitter på samma fråga. Lärare brukar även säga att det inte finns några dumma frågor vilket är sant. Så fråga på, för annars finns det risk att du går runt och funderar över något över en längre tid utan att få din fråga besvarad som är relevant för uppgiften. Om det känns tryggare kan man faktiskt också fråga läraren enskilt efter lektionens slut, eller maila om det känns bra.